Парадонтоза

Причините за това напоследък много често срещано заболяване са предимно лоша устна хигиена и нездравословен начин на живот. Парадонтозата е свързана и с болести на кръвоносната, ендокринната и нервна система. Засяга се и се разрушава пародонта.

Болестта се развива в няколко стадия: сърбеж и зачервяване на венците, оток, кървене. Придружена е и от лош дъх и образуването на периодични абцеси.

Възпалението на венците и бактериите, които се развиват в устата, могат да доведат до възпаление и на лимфните възли.

Последният стадий се изразява в образуването на джобове около зъбите, вследствие на отлепване на венечния ръб от стената на зъба. Точно в тези пространства започват да попадат микроорганизми и храни, образува се по- лесно зъбен камък и ако не се вземат своевременни мерки, то зъба се разклаща и пада. Понякога неправилно подредените зъби и наличието на прекалено много място между тях или дълбока захапка също водят до парадонтоза.

За лечението на това заболяване е много важно редовното и дълбочинно почистване с ултразвук на междузъбните пространства, приемане на повече витамини и  водене на здравословен начин на живот / тютюнопушенето и употребата на алкохол влияят/. Понякога се предписват и антибиотици, но те имат временен ефект.