Халитоза

НА КАКВО СЕ ДЪЛЖИ ЛОШИЯТ ДЪХ (халитоза)?

Халитозата или лошия дъх е проблем с който се сблъскват много хора и това пречи на тяхното общуване с околните. Заболяването представлява неприятен мирис на дъха на пациента, като в повечето случаи това се дължи на здравословни проблеми.

Като първа причина за това са процеси, свързани с бактериалното разграждане на протеини, съдържащи сяра. Такива се откриват в мъртвите тъкани, хранителни остатъци по устната кухина или бактерии при гингивит или парадонтит.Тези бактерии обитават пространствата между зъбите и венците, както и в дълбоките гънки на езика. Така произвеждат газ , който мирише доста неприятно.

Лошият дъх често се получава и от наличие на парадонтоза, а именно от заболяване на венците. Около зъбите се образуват венечни джобове, които се пълнят с остатъци от храна, а това позволява развитието на бактерии.

ХАЛИМЕТЪР

Халиметър – това е уредът, който измерва наличието на сероводородните групи в издишания от пациeнта въздух.

Нашият кабинет разполага с този уред и с негова помощ определяме съдържанието на летливи серни газове от устата. Стойностите, които се отчитат, показват до каква степен се наблюдава наличие на лош дъх.

Процедурата е напълно безболезнена, като се взимат три поредни проби, а на графиката се отчитат стойностите, които показват нивото на летливи серни съединения. Важно е 4 часа преди да се направи изследване, пациента да не упротребява храни и напитки, както и да не се ползва вода за уста, за да бъдат реални стойностите на отчитане. Позволен е приема на питейна вода.

Цена на изследването – 70,00 лв.

МЕРКИ ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ НА ЛОШ ДЪХ

Препоръчително е посещението при стоматолог поне два пъти годишно. Това е специалистът , който ще определи дали лошия дъх е свързан с проблеми в устната кухина. При преглед при вашия стоматолог се извършва и профилактика на стоматологичните заболявания, като основен момент е регулярното почистване на зъбен камък и отстраняване на натрупалата се плака.

Задължително зъбите трябва да се мият двa пъти дневно: сутрин и вечер, както и правилно да се почистват междузъбните пространства.

Ако страдате от сухота в устата, това също води до лош дъх. В такъв случай се препоръчва приема на повече течности за добро отделяне на слюнка, както и за избягване натрупването на бактерии по езика и устата. Много важен момент е и правилното хранене. Трябва да се консумират храни, богати на калций, както и плодовете и зеленчуците, съдържащи витамин С.

И не забравяйте, че лошия дъх може да се излекува – при правилната комбинация от професионална стоматологична помощ и специална програма за хигиена на устата.