Ортодонтия

Поставяне на шини и ортодонтски апаратчета

Прави се с цел корекция на позицията на зъбите, както и за функционална захапка.Това дава възможност освен за правилно подреждане в зъбната редичка, така и за оптимизиране на захапката и балансиране на дъвкателния апарат. Поставянето на шини е при дечица до 10-11 годишна възраст с млечни или смесени зъби, като според конкретния случай, шините се носят непрекъснато, само денем или нощем. Свалят се лесно при хранене, миене на зъби.

Поставяне на брекети

Брекетите могат да се поставят на всякаква възраст и са свързани с отстраняване на естетични и парадонтални проблеми. Тяхното поставяне е сравнително бърза процедура, но изисква предварителна подготовка като анализ на снети гипсови модели, рентгенови снимки /телеренгенография и ортопантомография/, избор на подходяща система брекети. Важно е преди поставяне на брекети да бъде идеално почистена зъбната плака и всички зъби в устата да бъдат здрави.

Целта на ортодонтското лечение е свързана с много фактори, които определят успеха на лечението и степента на корекция. Стремежът е да се достигне до естетична и функционална подредба на зъбите.